Ugrás a tartalomhoz

Bejelentkezés :

Mindenmentes zabkeksz

Mindenmentes zabkeksz

Ha szereted a zabos kekszeket, ezt a receptet imádni fogod! Pár perc alatt elkészül, ráadásul csupa egészséges hozzávalóból áll. Egy kivül ropogós, belül puha gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept.

Ebből a mennyiségből én 15 db kis tömzsibb zabkekszet készítettem, lehet duplázni is a mennyiséget, mert szerencsére sokáig eláll.

Az egyik legegyszerűbb összedobálós süti a világon, csak figyeljünk a mennyiségre és a minőségre. Például már az étcsoki kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy minimum 70%-os legyen, ne verjük át magunkat a cukros tejcsokival, mert  még ha ízre finomabb is, kevésbé lesz beilleszthető az egéséges étrendünkbe. 

 

Összetevők:

  • 80 g zabpehelyliszt
  • 55 g zabpehely
  • 55 g kókuszreszelék
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 25 g édes-négyes
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 50 g kókuszolaj
  • 1 tk vanília aroma
  • 60 g cukormentes étcsokoládé (vagy min. 70%-os)
  • opcionális: 30 g magvak (dió, mandula, pekándió)

 

Elkészítés:

  • Egy tálba összekeverjük a száraz hozzávalókat
  • Beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott kókuszolajat és a vanília aromát, majd alaposan összedolgozzuk.
  • A csokit és a magokat apróra vágjuk és beleforgatjuk a masszába.
  • Ezután kb. 15 db egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle, tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, majd a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk a golyókat, attól függően, hogy milyen vastag kekszeket szeretnénk. 
  • 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

 

Tipp: Ha esetleg vegán kekszeket szeretnénk csinálni, arra is van lehetőség. Egyszerűen a tojás helyett válasszunk ki egy helyettesítő alternatívát (pl. lenmagtojás) és már is teljesen mindenmentessé válik a receptünk.