Ha szereted a zabos kekszeket, ezt a receptet imádni fogod! Pár perc alatt elkészül, ráadásul csupa egészséges hozzávalóból áll. Egy kivül ropogós, belül puha gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept.
Ebből a mennyiségből én 15 db kis tömzsibb zabkekszet készítettem, lehet duplázni is a mennyiséget, mert szerencsére sokáig eláll.
Az egyik legegyszerűbb összedobálós süti a világon, csak figyeljünk a mennyiségre és a minőségre. Például már az étcsoki kiválasztásánál törekedjünk arra, hogy minimum 70%-os legyen, ne verjük át magunkat a cukros tejcsokival, mert még ha ízre finomabb is, kevésbé lesz beilleszthető az egéséges étrendünkbe.
Összetevők:
- 80 g zabpehelyliszt
- 55 g zabpehely
- 55 g kókuszreszelék
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 25 g édes-négyes
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 50 g kókuszolaj
- 1 tk vanília aroma
- 60 g cukormentes étcsokoládé (vagy min. 70%-os)
- opcionális: 30 g magvak (dió, mandula, pekándió)
Elkészítés:
- Egy tálba összekeverjük a száraz hozzávalókat
- Beleütjük a tojást, hozzáöntjük az olvasztott kókuszolajat és a vanília aromát, majd alaposan összedolgozzuk.
- A csokit és a magokat apróra vágjuk és beleforgatjuk a masszába.
- Ezután kb. 15 db egyenlő részre osztjuk, golyókat formázunk belőle, tepsire sorakoztatjuk őket egymástól távol, majd a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk a golyókat, attól függően, hogy milyen vastag kekszeket szeretnénk.
- 180 fokos előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Ha esetleg vegán kekszeket szeretnénk csinálni, arra is van lehetőség. Egyszerűen a tojás helyett válasszunk ki egy helyettesítő alternatívát (pl. lenmagtojás) és már is teljesen mindenmentessé válik a receptünk.