Ugrás a tartalomhoz

Bejelentkezés :

Mikor kezdj neki az életmódváltásnak?

Mikor kezdj neki az életmódváltásnak?

Mikor kezdj neki az életmódváltásnak?

Az első és legfontosabb kérdés az életmódváltásnál, hogy mikor érdemes elkezdenünk.

Nagyon sok kifogást hallani manapság, hogy majd holnap, majd hétfőn, majd a következő hónaptól… általában, akik ezt mondják sajnos nem túl valószínű, hogy tényleg bele is vágnak, vagy ha igen, valószínűleg nem fogják sokáig bírni, mert egyből egy drasztikus, gyors diétába ugranak fejest, hogy minél hamarabb elérjék a céljukat.

Ismerős? Sajnos ezt régen én is tapasztaltam a saját bőrömön. De ha tegnap még csokival ettem a pizzát is, akkor hogy várhatnám el a szervezetemtől, hogy ma már cukormentesen, vagy gluténmentesen táplálkozzak? Sehogy…

Ügyelnünk kell a fokozatosságra! Lépésről, lépésre haladj!

Enélkül egy életen át tartó egészséges életmód nem lehetséges! Már pedig arra kell törekednünk, hogy ebben a "diétában" is jól érezzük magunkat, ne legyen teher, kiegyensúlyozottak legyünk, nem úgy, mint a stresszes villám fogyókúráktól, ami csak egy ideig-óráig tartó “varázslat” lesz.

Fontos, hogy ezt egy nyugodt időszakunkban kezdjük el és csak apránként vezessük be az új szokásokat.

Természetesen a rossz szokások elhagyásával párhuzamosan. Egy egészséges életmódváltás nem jelenti azt, hogy innentől kezdve nem élvezhetjük a nyarat, az ünnepeket, vagy nem ehetünk jókat, egyszerűen csak a kizökkenések után vissza kell térnünk a saját “rendszerünkbe”, ami akár megváltás is lehet a sok puffadás, hasfájás és rossz alvás után, amit a túl evés okozhat.

Semmiképpen se kezdjünk életmódot váltani nyáron, utazásnál, viszgaidőszakban, vagy bármilyen olyan stresszes esemény előtt, ami hatással lehet a napi rutinodra.

Az ilyen nyugodt időszak lehet akár a nyár vége, amikor újra visszatérünk a megszokott hétköznapokba és jobban ki tudjuk alakítani a megszokott életritmusunkat, vagy akár egy új év utáni, új fogadalmakkal teli január, amikor szinte mindenki jelmondata az “új év, új lehetőségek”, emellett pedig elindul a felkészülés a bizonyos “nyári forma” kialakítására is.

Ne félj segítséget kérni!

Ha mégis azt érzed, hogy ez egyedül nem megy, és kell, hogy valaki támogasson, ne félj segítséget kérni! Hiszen azért vagyunk, hogy csak Rád figyelve segítsünk tovább haladni a felmerülő akadályokon és mind fizikálisan, mind lelkileg támogatni az új utadon.

Motiváció. Akaraterő. Kitartás.

Ennek a három szónak nagyon nagy jelentősége van az élet minden területén, így a táplálkozásban és az edzésben is. Nagyon sok oka lehet annak, ha valamelyik kevésbé van jelen az életünkben, de tudd, hogy sosem gyengeség támogatást kérni, legyen az szakértő, családtag, vagy csak egy barát. Mindig legyen előttünk, hogy miért csináljuk, mit szeretnénk elérni vele, és mennyi belefektetett munkánk van már. Ha ezeket végig gondoljuk és a helyükre rakjuk magunkban, nem lehet akadály.

 

"Az életben nem szabad attól félni, hogy olyan helyzetekbe kerülsz, amelyekben új kihívásokkal találkozol. Ettől válik érdekessé, s végső soron ez hozza ki belőled is a legtöbbet."